Oppmåling og bygging Rosen båtkrybben

E-post Skriv ut PDF
Bådstativ - Rosen

Rosen båtkrybben kan bygges individuelt til nesten enhver båt.


For å bestemme den ønskede bygging må noen mål være kjent og gjøres noen valg:
  • Hvor lang båtkrybbe
  • Hvor bredd
  • Hvor lange støttebein
  • Hvor mange støtteben
  • Hvor lange teleskopbein
  • Hvor bør kjølen stå

Hvor lang båtkrybbe?

Som en tommelfingerregel kan man anta at båtkrybbens rammelengde må være minst 25-35% av båtens maksimale lengde.


Hvor bredd?

Som en tommelfingerregel kan man anta at båtkrybbens ramme bredde bør være 70-85% av båtens maksimale bredde.

Hvor lange støttebein?

Hovedregelen er at anlegsplaten skal støtte båten under vannlinjen for ikke å risikere skrape fribord. Det vil si de faste støtteben minst må være kortere enn dybgangen. Uavhengig av båtens undervanns linjer.

Avstanden mellom støttebenens anleggsflater er typisk 60-75% av maksimal bredde, så anlegsflaterne vil være tilsvarende lavere under vannlinjen. På seljbåde vanligvis mellom 0,2 0,5 m under vannlinjen. Her er det nødvendig å se litt på undervannslinjerne, da det er noen forskjell på undervannsskrog av f.eks en x-yacht og en langkjølet tur båt. Teleskopiske rør i støtte bena kan vanligvis kompensere for forskjellene. For motorbåter er delvis de samme målene, men her vil det ofte være tilfellet at båten har v-form, slik at undervannsskroget er flatere.

Har du flere spørsmål kan du gjerne kontakte os. 

Hvor lange teleskopben?

Det sier seg selv.

0,5m støttebein har 0,5m teleskoprør. Justeringsmulighet 0-25cm

0,75m støttebein har 0,75m teleskoprør. Justeringsmulighet 0-45cm

1,0m og længere støttebein har 1,0m teleskoprør Justeringsmulighet 0-55cm.

 

 

Hvor mange støttebein?

Basis båtkrybben er utstyrt med 4 støtteben, men vår vinterkrybbe er forberedt for en ekstra støtteben på hver side, hvis ønskelig. For eksempel, hvis arbeidet skal utføres på skroget der den normale støtten berører. Videre kan båtkrybben forlenges med en forlengerseksjon i ett eller begge ender. Forlengerseksjonen har en støtteben på hver side.


Hvor bør kjølen stå?

Normalt skal kjølen stå på en blokk på trykkfordelingens platen båtkrybben er utstyrt med. Det har til funktion dels å spre båtens egen vekt på underlaget og dels for å sikre mot at stativet sklir på underlaget, ettersom båtens vekt holder stativet på plass. Dette er spesielt relevant i smale båter med dypgang. Spesielt hvis de er satt opp på asfalt eller betong.

Stativet passer uten videre til båter med kølbredde på litt under 30 cm. Er kjølen bredde større enn dette, skal den klodses opp slik at den kan gå over båtkrybbens basisramme.

 

Kontakt oss og la oss hjelpe deg med valg av stativet. 413 56 777 eller e-mail til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

 

Vi har erfaringen, har vi gjort det mange ganger før.

 

Menu

Oversigt: Forside Oppmåling